Гастрономічні тури — це подорожі заради смаку, в буквальному сенсі. Це спосіб відчути культуру, відкрити людей і місця через страву. Гастрономічні тури Україною та в Європу — це новий формат мандрівок для гурманів. Дізнайтесь, куди їхати, що куштувати, і як обрати найкращий гастротур!

Гастрономічні тури – незабутні смаки України та Європи (гід для туриста)

У випадку з гастрономічним туризмом на перше місце ставляться місцеві кулінарні традиції і смакові враження. При цьому вам ніхто не перешкодить насолоджуватися красивими пейзажами і історично значущими місцями. Гастротури обов’язково мають в своїй програмі дегустації.

Зимовий тур в Карпати зі Львова
Гуцульські Карпати + Буковель (зимовий варіант)

Виїзд: 08.11 \ 22.11 \ 06.12 \ 20.12 \ 03.01 \ 17.01 \ 31.01 \ 14.02 \ 28.02 \ 14.03 \ 28.03 \ 11.04

Зимовий тур в Карпати
Ціна: 1645 грн

12 різдвяних історій: Львів, Карпати і не лише
12 різдвяних історій: Львів, Карпати і не лише

Дати туру: 24.12-26.12.2025

Святвечір, коляда, засніжені Карпати...
Ціна: 3999 грн

с. Ботар, Виноградівський р-н, Закарпаття
Закарпатські пригоди

Дати виїздів: 18.10 ...

Термально-дегустаційний тур в Закарпаття
Ціна: 1595 грн

СИРО-ВИННИЙ ТУР ЗАКАРПАТТЯМ
СИРО-ВИННИЙ ТУР ЗАКАРПАТТЯМ

Дати виїздів: 25.10 / 01.11 / 08.11 / 15.11 / 22.11 / 29.11 / 06.12 / 13.12 / 20.12 / 27.12 ...

Карпати, озеро Синевир, дегустація вина та сирів, свіже повітря і прекрасні краєвиди
Ціна: 1595 грн

Озеро Синевир
Дива Закарпаття на 7 днів зі Львова

Дати виїздів: 24.10 \ 27.10 \ 31.10 \ 03.11 \ 07.11 \ 10.11 \ 14.11 \ 17.11 \ 21.11 \ 24.11 \ 28.11 ...

Відпустка в Закарпатті
Ціна:  9990 грн

Тур в Закарпаття на 7 днів зі Львова: термали, релакс та вино
Релакс і вино в Закарпатті на 7 днів

Дати виїздів: 24.10 \ 27.10 \ 31.10 \ 03.11 \ 07.11 \ 10.11 \ 14.11 \ 17.11 \ 21.11 \ 24.11 \ 28.11 ...

Термальне Закарпаття на 7 днів
Ціна:  10690 грн

Санаторій «Карпати» (палац Шенборна), Закарпаття
Релакс і вино в Закарпатті на 4 дні

Дати виїздів: 27.10 \ 03.11 \ 10.11 \ 17.11 \ 24.11 ...

Термальне Закарпаття на 4 дні
Ціна:  6990 грн

Новорічне Закарпаття / Новий рік на Закарпатті / Новогоднее Закарпатье
Новорічне Закарпаття за 6 днів

Дати туру: 29.12.2025 - 03.01.2026

Новорічне Закарпаття за 6 днів - відпустка на Новий Рік 2026
Ціна:  8995 грн

Новий рік в Закарпатті зі Львова
МЕЛОДІЇ НОВОРІЧНОГО ЗАКАРПАТТЯ – 1

Дати туру 30.12.25 - 01.01.26

Новий рік в Закарпатті 2026!
Ціна:  5695 грн

Що може входити в програму гастротуру?

Гастрономічні тури включають в себе:

  • Оглядові екскурсії по музеях і історичних пам’ятників.
  • Відвідування виноробства, фермерських господарств, сироварень і інших виробничих об’єктів у сільській місцевості.
  • Дегустацію страв в кращих ресторанах та безпосередньо на місці виробництва. Ви зможете насолодитися шедеврами місцевої кухні в різних містах. У деяких закладах вам подадуть основне блюдо, виготовлене за старовинними національними рецептами.
  • Відвідування майстер-класів з приготування різних делікатесів під керівництвом досвідчених кухарів. З їх допомогою ви приготуєте і спробуєте найсмачніші кулінарні шедеври. Вас чекає знайомство з багатьма цікавими рецептами.
  • Збір фруктів, грибів та морепродуктів. Ви зможете взяти участь в пошуку трюфелів, білих грибів, устриць або зборі винограду.

Гастрономічні тури в ЗакарпаттяТакі подорожі поширені в Україні, це велике поле діяльності для гурмана. Наприклад, ви можете замовити тур зі Львова в Закарпаття для того, щоб поласувати знаменитими сирами і бринзою, або ж скуштувати вина відомих виноробів і пройти майстер-клас з приготування баноша.

Організація гастрономічною поїздки

Якщо вас зацікавив гастрономічний туризм, зверніться в «Час на Мандри». Від вас буде потрібно:

  • Вибір гастротуру.
  • Підписання договору.
  • Проведення оплати.

Заплативши за екскурсію, ви забронюєте місце в групі і зможете насолодитися національною кухнею нашої країни і стравами інших народів. У нашій компанії найвигідніші ціни. Оформляйте поїздку на свята або інші дні, і ви зможете порадувати себе новими смаками і враженнями.


Що таке гастрономічні тури і чому вони популярні

Гастротуризм як культурне явище

Гастрономічні тури — це подорожі заради смаку, в буквальному сенсі. Сьогодні їжа — це не просто паливо, а елемент культури, ритуал, візитівка народу. Скуштувати місцеву страву — це як прочитати сторінку з історії країни.

Чим гастрономічні тури відрізняються від класичних подорожей

Гастротурист не просто мандрує, він смакує місце. Він йде не в першу чергу в музеї, а в локальні винарні, сироварні, ринки, автентичні ресторани, бере участь у майстер-класах, де власноруч готує борщ чи італійську пасту.


Гастрономічні тури Україною: смаки рідного краю

Гастрономічні тури Україною та в Європу

Західна Україна: Львів, Закарпаття, Буковина

Львів – місто кави, шоколаду і креативних ресторанів

Закарпаття – дегустації вин, бограч, банош

Буковина – сирники, млинці, мамалига

Центральна Україна: Київ, Полтавщина, Черкаси

Київ – борщ, котлета по-київськи, модерні ф’южн-ресторани

Полтава – вареники в 20 видах

Черкаси – рибна кухня, медові продукти

Південь і Схід: Одеса, Херсон, Слобожанщина

Одеса – форшмак, мідії, чорноморська риба

Херсонщина – томати, кавуни, фермерські продукти

Харків, Суми – мед, сир, слобожанські пироги

Найцікавіші гастрономічні фестивалі в Україні

Cheese & Wine Festival у Львові

Свято сиру і вина у серці Львова — дегустації, жива музика, сувеніри.

Гуцульська бринза та борщ-фест

Фестивалі у горах та на Полтавщині, де збираються кращі кухарі та господині України.


Гастрономічні тури в Європу: топ напрямків

Італія: паста, піца і вино Тоскани

Сицилія – морепродукти, Неаполь – піца, Болонья – соус болоньєзе. Тур включає виноробні, ринки, ресторани Michelin.

Франція: сири, круасани, Прованс

Париж — сніданки з круасанами, Ліон — гастрономічна столиця Франції. Прованс — оливкова олія, лаванда і легкі вина.

Іспанія: паелья, тапас, ріоха

Барселона — тапас-тур, Валенсія — паелья, Андалусія — хамон, шері. Сангрія і гучні гастрофести — must try!

Польща, Чехія, Угорщина – ближній євротур

Краків — журек і пироги, Прага — пиво і гуляш, Будапешт — паприкаш і токайське вино.


Формати гастрономічних турів: від дегустацій до майстер-класів

Гастрономічні тури Україною та в Європу

Тематичні подорожі (вино, сир, шоколад)

Можна обрати вузький профіль — сирні тури в Карпатах, винні в Італії, шоколадні в Бельгії.

Кулінарні майстер-класи та фуд-семінари

На місці турист готує місцеві страви: варить банош, пече лангоси, створює равіолі.

Як обрати гастрономічний тур: поради мандрівникам

Що варто врахувати при виборі туру

Регіон і тип кухні

Наявність гідів-фудблогерів

Додаткові активності (екскурсії, дегустації)

Кому підходять гастротури

Сім’ям і парам

Мандрівникам з любов’ю до локальної культури

Тим, хто хоче сповільнитись і отримати якісні враження

Ціни на гастрономічні тури: Україна vs Європа

Середній бюджет на вихідні

Україна: 3000–7000 грн за тур 2–3 дні

Європа: 300–600 євро з перельотом

VIP-тури і бюджетні альтернативи

VIP включають готелі, ресторани Michelin, трансфери. Бюджетні — групові поїздки, фермерські господарства, хостели.

Кухня як культурна спадщина: що розповідає їжа про націю

Локальні інгредієнти та традиції

Кожна страва має історію — де, з чого і для кого її готували. Від пастуших баношів до шляхетських паштетів.

Їжа як “живий музей” регіону

Фермери, господині, винороби — носії культури. Через тарілку ми відкриваємо душу краю.


Гастрономічний туризм у форматі slow travel

Повільні мандри і глибоке занурення

Мета — не обійти максимум, а поринути в одну місцевість: пити каву в центрі села, говорити з господинею, готувати разом.

Віддалені села і родинні ферми

Все більше турів веде не в столиці, а в затишні села, де вас зустрічають, як рідних.

Фуд-блоги, Instagram і гастро-інфлюенсери: нова епоха подорожей

Як соцмережі впливають на гастротуризм

Фото тарілки — причина, чому ми їдемо в певний ресторан чи місто. Відео-рецепт — спокуса для смакових рецепторів.

Відомі фуд-мандрівники з України і Європи

YouTube, TikTok, Instagram — платформ багато. Серед українців — “Їж, мандруй, пиши”, “ГастроМандрівка”, “Лакі Страва”.


FAQ – Часті запитання про гастрономічні тури

Дегустация вин, Гастрономічні тури Україною та в Європу

1. Чи потрібні кулінарні навички для участі в турі?

Ні. Все робиться під наглядом. Ви вчитесь на місці.

2. Чи є гастротури для вегетаріанців або з обмеженнями?

Так, існують спеціалізовані вегетаріанські тури.

3. Чи варто їхати гастротуром з дітьми?

Так, якщо тур включає активності для дітей (майстер-класи, ферми).

4. Скільки триває гастрономічний тур?

Від 1 дня до 10–14 днів, залежно від програми.

5. Чи можна поєднати гастротур з екскурсіями?

Абсолютно! Більшість гастротурів включають культурну частину.

6. Як замовити гастротур?

Через турагентство, блогерів, або безпосередньо в локальних господарів.


Висновок: чому гастрономічний тур – це більше, ніж просто їжа

Гастрономічні тури, будь то гастрономічні тури Україною чи гастрономічні тури в Європу, — це не просто подорожі заради смаку. Це спосіб відчути культуру, відкрити людей і місця через страву. Така мандрівка залишає післясмак, що гріє серце ще довго після повернення додому.


🔗 Корисне посилання:
Всеукраїнська асоціація гастрономічного туризму